KONFERENCIA FELHÍVÁS: A magyar társadalom az ESS adatainak tükrében

2016 elején szabadon hozzáférhetővé váltak a European Social Survey (ESS) 7. adatfelvételi hullámának magyar adatai. Ez a legfrissebb kutatás az ESS 2002 óta ismétlődő tematikus blokkjai (bizalom, politikai attitűdök, szubjektív jólét, társadalmi kirekesztés, vallás, identitás, szocio-demográfiai jellemzők, emberi értékek) mellett a következő témákat vizsgálta részletesen: (1) bevándorlással kapcsolatos attitűdök és közpolitikai preferenciák, valamint (2) az egészségi állapot, gyümölcs-, zöldség- és alkohol-fogyasztás, illetve dohányzás. Az ESS 7. hullámának adatai jelenleg Magyarországon kívül az alábbi országokra vonatkozóan érhetők el: Ausztria, Belgium, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Írország, Holladia, Lengyelország, Németország, Norvégia, Svájc, Svédország és Szlovénia. Az adatbázis és a kérdőív a beágyazott linkeken elérhető.

Az MTA TK 2016 június 14-én Budapesten műhelykonferenciát rendez, amelyre olyan előadók jelentkezését várjuk, akik empirikus elemzésükhöz az ESS 7. hullámának adatait kívánják felhasználni, akár nemzetközi, akár a korábbi évek adatfelvételeit felhasználva longitudinális összehasonlításban.

A jelentkezéshez szükséges absztraktokat 2016 április 30-áig várjuk az alábbi címre: ess@tk.mta.hu.

Későbbi jelentkezést az idő szűkössége miatt nem áll módunkban elfogadni.
A maximum 250 szavas, magyar vagy angol nyelvű absztraktban kérjük megjelölni az elemzés témáját, komparatív jellegét és minőségét (országok ill. országcsoportok, valamint időszakra vonatkozóan), valamint az elemzés alapjául szolgáló kérdésblokkokat. Az elbírálásnál előnyt jelent, amennyiben az absztrakt röviden kitér az elemzés elméleti hátterére is, bár a műhely jelleg miatt ennek hiánya nem kizáró tényező. A konferencia folyományaként folyóirat különszám megjelentetését tervezzük, ezért kérjük azt is megjelölni, hogy az előadást a szerző(k) kívánja(k)-e folyóirat cikké fejleszteni.

A felhívás PDF formátumban innen tölthető le.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *